Aannemingsbedrijf H. Monster BV
Henegouwernesse 5
2741 LJ Waddinxveen
Homepage:www.hmonster.nl
Telefoon:+31 (0) 182 - 23 26 56

Passief huis of Nul-op-de-meter

Aannemingsbedrijf H. Monster BV uit Waddinxveen is gespecialiseerd in passieve huizen. Een passief huis staat ook wel bekend als Energie-nul woning, Nulwoning, Nul-op-de-meter woning of energieneutrale woning. Een passief huis is goed geïsoleerd, zodat de warmte goed te behouden is tijdens koudere dagen. Op warme dagen zorgt de isolatie ervoor dat de warmte de woning juist niet binnen kan komen. Naast isolatiemateriaal zorgt ook het drievoudig glas voor het beperken van de koudeval. Hier zit dan ook de grootste uitdaging bij een passiefhuis: het luchtdicht en koudebrugvrij krijgen van het gebouw. Tijdens de ontwerpfase en uitvoeringsfase wordt er veel aandacht besteed aan de uitvoeringsdetails. Je kunt hierbij denken aan de aansluiting tussen het dak en de muur, of de aansluiting van de muur met de deur- en raamkozijnen. Omdat natuurlijke ventilatie in passiefhuizen niet meer volstaat, maken deze huizen gebruik van een balansventilatie. Deze ventilatiesystemen worden geleverd met een WTW-installatie, wat staat voor Warmte TerugWinningsunit.

Een passief huis moet aan een aantal eisen voldoen om het label 'Passief huis' te mogen dragen:

  • Voor het verwarmen van het huis, tot 20 graden Celsius, mag niet meer dan 15 kWh/m2 energie verbruikt worden.
  • Het maximale primaire energieverbruik van de woning mag niet meer zijn dan 120 kWh/m2. Het primaire energieverbruik bestaat uit energie die wordt gebruikt voor ruimteverwarming, koeling, warm water, hulpenergie en elektrische apparaten.
  • Voorkomen van oververhitting in de zomer (dagen met hoge buitentemperaturen en veel zon).

Energie-nul woning of Nul-op-de-meter woning

Een nulwoning is een woning die evenveel energie opwekt als dat hij verbruikt. Het opwekken van deze energie gebeurt via zonnecellen, windturbines en warmtepompen. Het passiefhuis zegt alleen iets over het energieverbruik, niets over de opwekking van deze energie. Het gebruik van bijvoorbeeld zonnecellen voor het opwekken van energie heeft dus geen invloed op het primaire energieverbruik. Hierdoor kan een passiefhuis wel gemakkelijker aan de eisen van een nulwoning voldoen. Een passiefhuis is dus niet altijd een nulwoning, maar een nulwoning hoeft dus ook geen passiefhuis te zijn.

(bron: Wikipedia - Passiefhuis)